Başlığa baktığınızda doğa ile video davetiye arasına ne gibi bir ilişki ve alaka olabilir diye bir an olsun düşünmüş olabilirsiniz. Muhtemelen bu düşüncenin ardından aklınızda o derin bağlantı şekillenmiştir diye düşünüyoruz. Evet, doğa ve çevre ile dijital davetiyeler arasında elbette ki önemli bir bağlantı var.
TEMA Vakfının araştırmasına göre 1 ton kağıt üretmek için ortalam 17 ila 20 ağacın kesilmesi gerekiyor.
Başka bir araştırmaya göre, Türkiye genelinde yıllık ortalama 6 milyon ton kağıt ve kağıt ürünleri tüketiliyor. Yani kişi başına yaklaşık 70 kg kağıt kullanıyor ve yine kişi başına ortalama 5-7 ağacın kesilmesine sebep oluyoruz. Diğer taraftan geri dönüşüme gönderilen 70 kg kağıt ile 1 ağaç kesilmekten kurtarılıyor.
Bir başka istatistiğe göre, 1 ton kağıt hamuru üretmek için 2 ton ağaç gerekiyor. Bunun için de 20 ağaç kesiliyor. 1 ton kağıt hamuru ile ancak 200 bin (80 koli) A4 fotokopi kağıdı üretilebiliyor. Diğer taraftan bir A4 fotokopi kağıdının 1 m2’si 80 gram ağırlığında iken davetiye olarak kullanılan fantezi kağıtların 1m2’si 230-300 gram ağırlığında olabiliyor. Yani davetiye kağıdı, beyaz fotokopi kağıtlarına kıyasla çok daha fazla ağacın kesilmesine neden oluyor. Zira aynı boyuttaki iki kağıt türü arasında yaklaşık 4 kat ağırlık farkı bulunuyor.
Peki bir yılda kaç bin ya kaç ton davetiye basılıyor? Buna ilişkin veri bulunmuyor ancak 2021 yılında 562 bin evlilik yapıldığı datası üzerinden bir çıkarımda bulunmak mümkün. Her bir evliliğe ait düğün ya da nikah merasimlerinde ortalama 300 kağıt davetiye basıldığı kabul edilirse yılda yaklaşık 168 milyon davetiyenin basıldığını ortaya çıkıyor. Bu da yılda yaklaşık olarak 6 bin ila 7500 ton kağıt kullanıldığı anlamına geliyor. Yıllık evlilik istatistiğine göre bu rakam 10 bin ton kağıt kullanımına çıkabiliyor. Dolayısıyla gerekli kağıt miktarı geri dönüşümden sağlanmadığı takdirde, 1 yılda tahmini olarak 120 bin ila 170 bin aralığında ağacın sırf kağıt davetiye basımı için kesilmesi gerekiyor.
Elimize aldığımızda farkında olmadığımız, hatta bir zaman sonra çöpe attığımız ufak bir kağıt / karton parçası olan davetiyelerin üretimi için ne kadar ağacın kesilmesi gerektiği ortada.
Peki kağıt ve kağıt mamullerinin üretiminde yoğun şekilde kullanılan ağaçların çevreye, doğaya ve insan sağlığına ne kadar faydası var?
Araştırmalara göre 1 hektar orman arazisindeki iğne yapraklı ağaçlar yılda yaklaşık 30 ton oksijen üretiyor. Geniş yapraklı ağaçlar ise yaklaşık 16 ton oksijen üretebilmekte. 1 hektar alanda yer orman varlığının yaklaşık 30 bin insanın oksijen ihtiyacını karşılıyor. Öte yandan bir kayın ağacının günde yaklaşık bin kişinin çıkardığı karbondioksiti temizliyor. Yine ormanlar, hava kirliliğinin yaklaşık %50’sini temizliyor.
Bütün bu veriler, ağaç ve orman varlığının insan ve toplum için ne kadar gerekli ve hayati öneme sahip olduğunu gözler önüne seriyor. Dijitalleşme çağında kağıt kullanımına ihtiyacın azaldığı, kağıtla yapılacak işlerin elektronik ortamda yapılabildiği hepimizin bildiği bir gerçek. Zira gelişen teknoloji, eskiye dair ne varsa dijital dünyada bir alternatifini de bulmuş durumda. Haliyle kağıt davetiyelerin de artık alternatifi var. Dijital davetiye modellerinden biri olan video davetiyeler, kağıt davetiyelerin işlevini fazlasıyla karşılarken, ağaçların kesilmesinin önüne geçiyor ve doğanın korunmasını sağlıyor.
Kategoriler: düğün davetiyesivideo davetiyedijital davetiyevideo düğün davetiyesi
Etiketler: düğün davetiyesivideo davetiyedijital davetiyeweddingvideo düğün davetiyesi